Zimske gume: šta treba da znate

17 septembar

Zasto Zimske Gume

Zimske gume: šta treba da znate

Sneg, led i jaka kiša; vožnja u opasnim uslovima često čak i najbolje vozače čine nervoznim. Zimske gume unapređuju bezbednost u vožnji i svakako doprinose mnogim drugim aspektima vezanih za ekonomičnije i bezbednije upravljanje vozilom. Pošto se relativno skupa kupovina može činiti kao značajna finansijska obaveza, pre nego što se rastanete od svog novca, želite da imate što je više moguće praktičnih informacija o prednostima i mogućim manama vezanih za zimske gume. U ovom lako razumljivom vodiču, naćićete apsolutno sve što Vam je potrebno da znate pre kupovine, odnosno šta zimske gume zapravo znače za Vaše vozilo. Otkrijte:

KUPOVINA NOVIH GUMA

15 septembar

Kupovina Guma

Šta treba da proverite pre nego što se odlučite na kupovinu novih guma ⇓

Nove gume mogu biti skupe, ali i neophodne za Vaše vozilo. Stoga nije iznenađujuće da se možete naći u iskušenju da se odlučite za najjeftiniju kupovinu guma koju možete naći. Ali, kupče, budi oprezan; kako kaže stara izreka „koliko para toliko muzike“, a trenutna ušteda može, dugoročno, imati kao posledicu veće troškove. Izbor pravih guma ne tiče se samo bezbednosti, on utiče i na ekonomičnost potrošnje goriva, upravljanje i zaustavni put, kao i na udobnost i kvalitet vožnje.

Šta raditi u slučaju da vam se upali TPMS lampica

02 avgust

TPMS Schrader Back

Kada vam na kontrolnoj tabli svetli TPMS-lampica, budite oprezni! To znači da je pritisak u jednoj ili više guma ispod 25% od preporučenog.

Šta da radite u tom slučaju:

1. Nađite sigurno mesto tako da možete da stanete i proverite svoje gume.

Napomena: Ako se vozite pri većim brzinama (autoput), odmah čvrsto uhvatite volan sa obe ruke, jer, u slučaju da vam je guma probušena, potrebno je da budete spremnii da rukujete vozilom. Zatim, polako usporavajte i isključite se iz saobraćaja. 

NOVO - MOMO RF SERIJA ZA 2019.

12 jun

1

Momo Arrow Logo

RFSERIES ROTARYFORMEDsmall

 

Nakon velikog uspeha RF SERIJE u 2018, MOMO predstavlja 3 nova modela za 2019 godinu: RFX-01 - prvi model RF serije zamišljen i konstruisan posebno za SUV vozila, i atraktivne RF-04 i RF-05

NOVO - Schrader senzori pritiska u gumama

08 april

TPMS Schrader

TpmsTPMS - Sistem kontrole pritiska

TPMS (tyre pressure monitoring system) je sistem kontrole pritiska u gumama. To je elektronski sistem koji prati pritisak u gumama i upozorava vozača ukoliko dođe do promene pritiska, putem displeja ili signalnih lampica na instrument tabli.
Sastoji se od centralnog prijemnika podataka i četiri bežična modula na naplatku. Moduli mere trenutni pritisak u pneumatiku, uzimajući u obzir i temperature pneumatika.

Dubina šare guma

03 mart

Dubina Sare

Kao što je od ranije poznato, prema novom "Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima" koji se primenjuje od 4.5.2012. kada su u pitanju letnji pneumatici , Član 86. ovog Pravilnika navodi da dubina gazećeg sloja pneumatika mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje, najmanja dozvoljena dubina je 1,6mm.

Napominjemo da je u istom Članu ovog Pravilnika navedeno da pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki prema proizvođaču, tipu, vrsti (letnji, zimski), konstrukciji (radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima), nosivosti i dimenzijama.

Zašto su važne zimske gume

05 oktobar

MichelinAlpin5

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to važno za vašu bezbednost. 

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode između guma i podloge. Minijaturne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

Produžena Garancija TAB akumulatora

01 oktobar

TAB Akumulatori

Nakon višegodišnjeg razvijanja savremenih i pouzdanih procesa proizvodnje, koji su rezultirali izuzetnim povećanjem kako kvaliteta, tako i pouzdanosti u radu.

Garantovani radni vek akumulatora produžen je kod sledećih pozicija:

  • Topla ENERGY* program – garantni rok je produžen sa postojećih 32 meseca sada na 36 meseci!
  • Topla TOP* program – garantni rok je produžen sa postojećih 36 meseci sada na 40 meseci!
  • Vesna POWER* program – garantni rok je produžen sa postojećih 32 meseca sada na 36 meseci!
  • Vesna PREMIUM program – garantni rok je produžen sa postojećih 36 meseci sada na 40 meseci!
  • TAB POLAR* program – garantni rok je produžen sa postojećih 32 meseca sada na 36 meseci!
  • TAB MAGIC* program – garantni rok je produžen sa postojećih 36 meseci sada na 40 meseci!

Održavanje dizel motora u zimskim uslovima

22 septembar

Odrazvanje Dizel Motora Zimi

Sa dolaskom zime i niskih temperatura ponovno se aktualizuje pitanje “smrzavanja” dizel goriva u takvim uslovima. Naime, brojni vlasnici automobila sa dizel motorom su već iskusili problem sa “smrzavanjem” goriva, kada nisu mogli pokrenuti svoje automobile. 

Zašto je vožnja sa zimskim gumama tokom leta opasna

23 februar

Zimske Gume Leti

Vreme je kada sa svojih vozila možemo skinuti zimske gume i montirati letnje.

Ipak, svi znamo da to nije zakonska obaveza, ali praktični testovi su pokazali zašto je to sasvim razumna odluka, a mi vas još jednom podsećamo na glavne probleme koje možete imati ako se odlučite da tokom prolećnih i letnjih meseci koristite zimske pneumatike.