Dubina šare guma

03 mart, 2019

Dubina Sare

Kao što je od ranije poznato, prema novom "Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima" koji se primenjuje od 4.5.2012. kada su u pitanju letnji pneumatici , Član 86. ovog Pravilnika navodi da dubina gazećeg sloja pneumatika mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje, najmanja dozvoljena dubina je 1,6mm.

Napominjemo da je u istom Članu ovog Pravilnika navedeno da pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki prema proizvođaču, tipu, vrsti (letnji, zimski), konstrukciji (radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima), nosivosti i dimenzijama.

 

ZIMSKE GUME

Takođe se navodi da upotreba zimske opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Zimska oprema takođe mora biti prisutna ukoliko se krećete van naselja, a ona podrazumeva :

- Četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm!

  Pogledajte našu ponudu zimskih guma 

 

Zimske gume >>

 

Lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koji obavezno treba da se postave na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju.


Testiranje guma u vožnji po mokrom putu pokazuje da gume treba zameniti kada dubina šare padne ispod 3mm. Testiranje koje je sprovela nezavisna asocijacija Motor Industry Research Association (MIRA) u Velikoj Britaniji 2004. god još jednom nam dokazuje da istrošene gume povećavaju šansu da doživite saobraćajnu nezgodu na mokrom putu jer se produžava zaustavni put kočenja.

Iako je zakonski minimum za dubinu šare u većini evropskih zemalja 1.6mm (i kod nas u slučaju da ne postoji indikator istrošenosti gume - TWI), testovi pokazuju da guma sa dubinom šare od 3mm ima 25% bolje performanse prilikom kočenja na mokrom putu nego ona sa dubinom šare od 1.6mm. To znači celih 8m kraći zaustavni put prilikom kočenja pri brzini od 80km/h! Ako porede nova guma sa šarom dubine 8mm i guma sa šarom od 1.6mm, razlika u zaustavnom putu je 13m pri istoj brzini.

 

Zaustavni put

Preporuka vodećih proizvođača automobila: zamenite gumu kada dubina šare padne ispod 3mm.

 Pogledajte našu ponudu letnjih guma

 

Letnje gume >>

 

 

GUME

PRONAĐITE VAŠE AUTO GUME >

Proizvođač
Sezona
Širina gume
Visina gume
Prečnik gume (R)
Reset

Alu Felne

PRONAĐITE VAŠE FELNE >>>

Brend
Model
Prečnik felne
Širina felne
Raspon rupa
Reset